Ekologinis žemės ūkis – tai žemės ūkio metodas, kur nenaudojami cheminiai preparatai. Jis orientuotas į mikrobiologijos gerinimą kaip priemonę, padedančią padidinti augalų augimą ir derlingumą.
I. Kas yra ekologinis žemės ūkis?
Ekologinis žemės ūkis apima (bet neapsiriboja)
- mums visiems žinomą ekologinę žemdirbystę
- biodinaminę žemdirbystę
- tvarų žemės ūkį
- natūralią sekcinę žemdirbystę

Kas gali būti geriau už geras ekologiškas morkas?
a. Kokie yra privalumai?
Ekologinės žemdirbystės metodai yra tvarus būdas gamintimaistingusaukštoskokybėsbe didelių kiekių tradicinių trąšų ir pesticidų bei genetinės modifikacijos.
b. Kuo jis grindžiamas?
Ekologinis žemės ūkis daugiausia remiasikompostoaerobiniųirinokuliantųsusijusių skysčių,biologinių trąšųir kitų organinių priedų naudojimu, taip pat geromis dirvožemio tvarkymo technikomis.
Ekologinis žemės ūkis veikia naudojant sistemas irprocesusnatūraliaisprocesais, siekiant sukurtioptimalų dirvožemį, užtikrinti augalų ir gyvūnų
Galiausiai, ji taip pat siekia rezultatų maisto mitybos ir ekosistemų sveikatos gerinimo srityse. Pažangūs ūkininkai visame pasaulyje ieško alternatyvų savo dabartiniams valdymo metodams, ypač didėjančiam priklausomumui nuo pesticidų, herbicidų, dirbtinių trąšų ir kitų druskos pagrindu pagamintų priedų. Ekologinis žemės ūkis yra viena iš tokių alternatyvų. Tai yra perspektyvus būdas gaminti aukštos kokybės maistingus produktus. Ekologinis požiūris į tai, kas yra išmatuojama. Ekologinis požiūris į žemės ūkį grindžiamas mikroorganizmų gyvybingumo dirvožemyje matavimu, o po to –mikroorganizmų,maistinių medžiagų, komposto, kurių dirvožemiui reikia, kad atgautų pusiausvyrą, naudojimu. Svarbi šio požiūrio dalis yra suprasti dirvožemio sukcesijos ciklą. Grybų ir bakterijų santykis skirtingų tipų ekosistemose yra skirtingas, todėl optimalus santykis priklauso nuo to, kas auginama. Remiantis šiomis žiniomis, kompostas, komposto arbatos ir dirvožemio priedų programos gali būti pritaikytos prie konkretaus žemės ploto ir norimos kultūros ar medžių rūšies. Fosforo ir kalcio prieinamumas, taip pat aktyvi ir įvairi dirvožemio mikrobiologinė populiacija yra būtini norint išlaikyti labai produktyvų ir tvarų augalų augimą. Tradiciniai žemės ūkio metodai ir valdymas, tokie kaip nuolatinis auginimas, pernelyg didelis priklausomumas nuo pesticidų ir herbicidų arba pernelyg didelis tradicinių trąšų naudojimas, trukdo šių maistinių medžiagų prieinamumui ir daro neigiamą poveikį dirvožemio mikroorganizmų populiacijos dydžiui ir įvairovei. Ekologinis žemės ūkis grindžiamas moksliniais principais ir sveiku protu. Svarbu suprasti, kad mikroorganizmai yra visų žemės ūkio gamybos sistemų pagrindas. Daugelis ūkininkų jau žino, kaip svarbūsmikroorganizmaiatrajotojųmityboje. Kitas pavyzdys yrabakterijųRhizobium, kurios skatinaazotofiksaciją ankštiniuose augaluose. Gamintojai turi suprasti savo ūkyje vykstančius gamtinius procesus, tada išmokti ieškoti požymių, leidžiančių nustatyti mikrobų veiklos trūkumą ir jo akivaizdų poveikįaugalųirgyvulių mitybai. Vabzdžiai, ligos ir piktžolės yra tokie indikatoriai. Tradicinis ūkininkavimas reikalauja, kad šie parazitai būtų naikinami pesticidais. Ekologinis ūkininkavimassiekiama kovoti su šių problemųpriežastimis, o ne su jų simptomais. Siekiant maksimaliai padidinti augalų, o kartu ir gyvulių,maistingumą, būtina sukurtiklestinčiąirtvariąmikrobinę veiklą pačiame dirvožemyje. Daugumoje dirbamų ir ganyklų dirvožemių maisto grandinės dydis ir įvairovė šiuo metu yra nepakankami, kad užtikrintų dirvožemio derlingumą ir augalų mitybąsavarankiškaireikiamu gamybos lygiu. Tai ne tik mažina organinių medžiagų, paverčiamų humusu, kiekį ir mikrobų aktyvumą laikui bėgant, bet taip pat daro poveikį dirvožemio gebėjimui sulaikyti vandenį. Pavyzdžiui, manoma, kad padidinus humuso kiekį vienu procentu, dirvožemis gali sulaikyti 80 000 litrų vandens daugiau viename hektare. Mikroorganizmų maistinių medžiagų, pvz., fermentuotų skystų kultūrų, naudojimas ant plikos žemės ar lapų padeda sukurti klestinčią ir tvarią mikroorganizmų populiaciją dirvožemyje. Pagerindami dirvožemiomasęirįvairovęmikrobinę, gamintojai gali pagerinti savo dirvožemionatūralų derlingumą. Tai padidina augalams ir gyvuliams prieinamų maistinių medžiagų kiekį. Jeisistema yra subalansuota, dirvožemio maisto grandinė taip pat padės išlaikyti tinkamąpHdirvožemyje. Gerindami dirvožemio mikrobiologinę masę ir įvairovę, gamintojai gali pagerinti natūralų dirvožemio derlingumą. Tai padidina augalams ir gyvuliams prieinamų maistinių medžiagų kiekį. Ekologinis žemės ūkis yradidžiulis iššūkistradiciniam mąstymui. (Nepaisant to, daugelis Australijos ūkininkų jau sėkmingai įdiegė ekologinio žemės ūkio principus savo ūkiuose, tačiau dauguma gamintojų turi tai pamatyti praktikoje, kad galėtų tai iš tikrųjų suprasti). Daugelis ūkininkų, kurie lankė mūsų kursus ir forumus, užduoda mums šį klausimą: „Nuo ko pradėti ekologinę žemdirbystę? Atsakymas į šį klausimą yra sudėtingas ir skirtingas kiekvienam ūkiui, tačiau apibendrinant rekomenduojame štai ką:II. Kodėl ekologiškas žemės ūkis?
a. Alternatyva tradiciniams metodams?
b. Suprasti sukcesijos ciklą
III. Ką daryti, kad dirvožemis būtų geros kokybės?

IV. Suprasti natūralų dirvožemio derlingumą
a. Bakterijos atlieka lemiamą vaidmenį

b. Kodėl ekologinis ūkininkavimas yra veiksmingesnis?
c. Daugiau bakterijų – geresnis natūralus derlingumas
V. Ekologinis žemės ūkis – didelis iššūkis?

VI. Kaip pradėti užsiimti ekologine žemdirbyste?
Žinokite, kad jūsų augalų sveikata ir derlius priklauso nuo jūsų dirvos sveikatos.

